Παράδοση & Πολιτισμός

Τοπικές Συνταγές
Ο τόπος μας διατηρεί μια πληθώρα τοπικών συνταγών που αποτελούσαν κάποτε στοιχεία της καθημερινής διατροφής των κατοίκων. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από αυτές και παρακαλούμε για την πολύτιμη συνδρομή σας!


Πίτα "μοσίντα"




Πρόκειται για μια πίτα πλούσια στη γέμισή της και "φτωχή" ως προς το φύλλο της ή αλλιώς μια πίτα χωρίς φύλλο! Χρησιμοποιούμε ανάλογα και με την εποχή: σπανάκι, σέσκουλα, μυρόνια, καυκαλήθρες, πράσο, τσουκνίδα, λάπαθα. Αφού τα πλύνουμε, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη και σε ένα φωτεινό μέρος (και στον ήλιο με τακτικό ανακάτεμα) να στεγνώσουν.

Προσθέτουμε ένα ματσάκι άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, περίπου μισό ποτήρι κρασιού λάδι, αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε προσθέτοντας όσο νεράκι χρειαστεί, εώς ότου γίνει ένας χυλός και δέσει το μίγμα. Αφού έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ένα ταψί, στρώνουμε το χυλό και ψήνουμε στο φούρνο στους 180o για περίπου 20 λεπτά.

Πασπαλά
Αγοράζουμε κοιλιά από χοιρινό, το πλένουμε και το παστώνουμε με χοντρό αλάτι. Αφού το αφήσουμε στο αλάτι 5 με 6 ημέρες, το βράζουμε καλά, το σουρώνουμε και αλατίζουμε. Είναι υπέροχος κρασομεζές και καταναλώνεται και κρύος.

Γκόκλιες


Συστατικά:1,5 κιλό αλεύρι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κρασοπότηρο λάδι, μισό κ.γ. αλάτι.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας με νερό (όσο πάρει) μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια το πλάθουμε και το χωρίζουμε σε λωρίδες σαν μακαρόνια χοντρά. Με το μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια μεγέθους μικρού καρυδιού και παράλληλα ρίχνουμε αλεύρι για να μην κολλήσουν. Η τεχνική για να πετύχει το σχήμα τους είναι: Με τα 2 δάχτυλα δείκτη & μέσο, δίνουμε το σχήμα της αχοιβάδας/κοχυλιού. Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό ως τη μέση αλατισμένο, αφήνουμε να βράσει και αφού έχουμε κοσκινίσει τις γκόκλιες, ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Σουρώνουμε και τις βάζουμε στην πιατέλα ρίχνοντας τριμμενο τυρί σε στρώσεις. Αν θέλουμε, τσιγαρίζουμε με βούτυρο και λάδι.